SAMTALE #3 med
Marte Johnslien
Fredag 23. September kl 1900 på kafeen: Kaffidyret
Velferden er stolt av å presentere Marte Johnslien, kunstner, forsker og førsteamanuensis i keramisk kunst, med en helt spesiell interesse og kunstnerisk tilnærming til pigmentet titandioksid!
I denne samtalen fikk vi høre hvordan Martes arbeid med keramikk har fått fram nye sider ved det hvite pigmentets karakter og historie. Hun fortalte om det nye forskningsprosjektet som hun er leder for; The Materiality of White; en undersøkelse av det hvite pigmentet titandioksid i kunsten og dets tilknytning til norsk natur og industrihistorie.
Dette foredraget gav et utenfor-perspektiv på hvordan hovedproduktet til Titania lever videre utover i verden, i personlige kunstneriske prosesser og som grunnleggende fargestoff i storsamfunnets umettelige behov for hvite overflater.
————————————————————————
Marte Johnslien er billedkunstner og bor og arbeider i Oslo og Stokke. Hun jobber med skulptur, installasjon og bokverk. Kunnskap, persepsjon og materialitet er viktige stikkord for praksisen hennes. Arbeidene er undersøkende og avdekker ofte ukjente aspekter ved ulike samfunnsfenomen. Johnslien har doktorgrad i Kunstnerisk utviklingsarbeid (2020) og er førsteamanuensis i Keramisk kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Kunst og håndverk. Hun er representert i en rekke offentlige kunstsamlinger, blant annet Lillehammer Kunstmuseum og Nasjonalmuseet, og skulpturene hennes kan også oppleves i Titanias nye administrasjonsbygg på Tellnes.
Det kunstneriske forskningprosjektet The Materiality of White skal foregå fram til 2026 og ledes av Marte Johnslien (KhiO) i samarbeid med kunsthistoriker Ingrid Halland (UiB). Prosjektet har mottatt 3 millioner kroner fra HK-DIR, og gjennomføres i samarbeid med Norsk Bergverksmuseum, Jøssingfjord Vitenmuseum, Dalane Folkemuseum, Østfoldmuseene, Titania as og kunstinstitusjonene Kraft og ROM for kunst og arkitektur. Halland og Johnslien har nylig også fått støtte for prosjektet How Norway Made the World Whiter fra Forskningsrådet. Prosjektet ledes av Halland (UiB) i samarbeid med Johnslien (KhiO).
SAMTALE #2 med
Eivind Hofstad Evjemo
Mandag 19. September kl 1900 i Festsalen på Velferden
I 2021 deltok Eivind i Velferdens sommerprosjekt VEI, der han viste en installasjon i det gamle kontorbygget på Sandbekk, bestående av fortellinger, objekter og film, laget med utgangspunkt i hans møte med gruvehistorien i Sokndal. På åpen dag holdt han en minneverdig opplesning av teksten Lukket Dag, som handlet om forholdet mellom en pensjonert kontoransatt på Titania og hans datter, på vei til åpen dag på Velferden.
Mandag 19. september 2022 var Eivind Hofstad Evjemo igjen på plass i Velferden.
Denne gangen fortalte han om sitt eget forfatterskap, om ideer og skriveprosessen, gleder og utfordringer ved å leve et liv som skrivende, samt driften etter å komme videre, utforske språket og utfordre sjangrene.
————————————————————————
Eivind Hofstad Evjemo er forfatter og kurator. For debutromanen Vekk meg hvis jeg sovner (2009) mottok han Tarjei Vesaas' debutantpris. For sin andre roman Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet (2012) mottok han Ungdommens kritikerpris og UT-Awards for "Årets bok" og ble kåret til "Årets trønderske forfatter". I 2016 kom Evjemos første diktsamling, Kvelningsminner, som mottok svært gode kritikker. Han har også vært redaktør for bøkene Det felles eide - forfattere om offentlig kunst i Oslo og Rikdommens språk - tekster om oljefondet. Eivind Hofstad Evjemo ble kåret til en av de 10 beste norske forfattere under 35 år av avisen Morgenbladet i samarbeid med Norsk Litteraturfestival.