GEOLOGIKURS på Velferden med Tom Heldal!
Vi søker nå 3 lokale deltakere fra Sokndal til geologikurs på Velferden 24-26 mai!
Som en del av Velferdens program AVGANG / DEPONI, arrangerer vi nå et teoretisk og praktisk kurs i geologi, ledet av en av norges fremste geologer, Tom Heldal (NGU).
Har du lyst å dykke ned i geologiens verden sammen med Velferden og lære grunnleggende ting om hvordan jordkloden er oppbygget, hvordan fjellet vokser, forandrer seg, hva det består av? I dette kurset lærer vi hvordan vi kan lese landskapet på nye måter, med utgangspunkt i dyp geologisk forståelse av naturen. Kom og bli med på kurs, og lær helt nye ting om landskapet vi er en del av! Kurset består av teori, ekskursjoner og oppdagelse i lokal geologi, felles måltider og diskusjon.
Kurset er gratis(!) og måltider er inkludert, det blir felles middager fredag og lørdag som er en del av kursopplegget. Hvis man har bil er det supert om man kan bruke denne til ekskursjonene etc.
© Kirsten Opstad
:::::::PÅMELDING:::::::
Vi søker lokale deltakere, og har 3 plasser tilgjengelig.
Kurset er gratis og gjennomføres på norsk, kost er inkludert. Kurset varer fra fredag ettermiddag/kveld til søndag ettermiddag og kommer til å være sosialt og aktivt.
Send oss en e-mail med en kort motivasjonstekst til velferdeninfo@gmail.com innen 5. mai.
Dette kurset arrangeres med generøs støtte fra Kulturdirektoratet og Norges Geologiske Undersøkelse.
:::::::MER OM TOM HELDAL:::::::
Tom Heldal er geolog og forsker ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) i Trondheim, der han også var avdelingsdirektør fra 2010 til 2019. Tom Heldal har sin utdannelse fra Universitetet i Bergen i 1987. Hans stilling hos NGU har inkludert oppdrag i USA, Irland, Etiopia, Eritrea, Egypt, Jordan og Tyrkia i tillegg til stort sett hele Norge. Les mer om NGU her: https://www.ngu.no/
Tom Heldal er interessert i tverrfaglige samarbeid, og har jobbet sammen med arkeologer og økologer der det blant annet undersøkes hvordan geologi påvirker kunst, arkitektur og kultur. I 2022 ble Heldal tildelt Norsk Bergforenings høyeste utmerkelse Bergmannsstaven, med følgende begrunnelse:
«Årets kandidat er en bauta i norsk bergindustri og har sitt virke innenfor en del av bransjen som vekker følelser hos alle. Jobben har brakt ham til alle deler av verden, men vi kjenner ham best for ekstremt god lokalkunnskap. Tom Heldal fungerer som et åpent og uendelig leksikon, og blir derfor et naturlig «oppslagsverk» for alle som har spørsmål innenfor fagfeltet. Han tar seg alltid tid til å svare ordentlig på det som kommer, og skulle det mot formodning være noe han ikke kan svare på der og da, tar det ikke lang tid før han har funnet ut av det.»
:::::::MER OM VELFERDEN:::::::
Velferden er en kunstnerdrevet arena for tverrfaglig undersøkelse av forholdet mellom menneske og natur. Velferden er lokalisert i Norges største bergverkskommune Sokndal, helt nederst i Rogaland. Velferden kuraterer arbeidsopphold til kunstnere og fagfolk fra hele verden, og huser utstillinger, konserter, festivaler og seminarer. Vi leverer også kunstproduksjoner, kompetanse og rådgivning gjennom vårt program Velferden UTE.
Velferdens program er AVGANG/DEPONI, som ser på aktuelle problemstillinger knyttet til deponering og forvaltning av gruveavfall som kunstnerisk materiale og samfunnsressurs. Ved å ha utkikkspunktet innefra norges største bergverkskommune, har Velferden mulighet til å studere konsekvensene og potensialet av nedbyggingen av naturen på kloss hold, noe som igjen gir synergier for å forstå lignende utviklingsprosesser andre steder i verden.
Til nå inkluderer programmet mer enn 40 deltakere fra ulike kunstneriske disipliner, forskere, representanter fra bergverksindustrien og et lokalt og nasjonalt publikum. Programmet er relasjonelt og fremmer dialog og utveksling. Det består av befaringer, produksjonsopphold, seminarer, kurs og utstillinger mm. Les mer her: www.velferdenscene.com
:::::::MER OM SOKNDAL:::::::
Sokndal Kommune ligger i Magma Unesco Global Geopark, et unikt fjellområde preget av en type bergart som ble dannet dypt under bakken for nærmere 1 milliard år siden.
Les mer her: https://magmageopark.no/