UTSTILLINGER I SOMMER: Hidden Stone / Kampanje!

Velferden: HIDDEN STONE / SKJULT STEIN og Jøssingfjord Vitenmuseum: KAMPANJE!

---------------------------------------------------

Er du nysgjerrig på hvor hvitfargen kommer fra? Vil du vite mer om Titanias historie? Har du lyst å se hvordan kunstnere bruker pigmenter og avgangssand fra deponi og gruver i sine kunstverk?

I sommer kan du se 2 parallelle utstillinger som handler om dette; “Kampanje!” på Jøssingfjord Vitenmuseum, og “Hidden Stone / Skjult Stein” på Velferden. 

OM UTSTILLINGENE:

〰️

OM UTSTILLINGENE: 〰️

KAMPANJE!

ved Jøssingfjord Vitenmuseum, 29.06.24 - 01.12.24 

En utstilling med arkivmateriale om titandioksidens historie og kunstverk av Maiken Stene, Werner Otto Lichtenberg, Maximilian Schob, Thrine Brun, Joey Bravo, Eystein Berg og designduoen Exutoire (Bùi Quý Sơn og Paul-Antoine Lukas).

Utstillingen er en del av forskningsprosjektet Ti02: How Norway Made the World Whiter.

Om utstillingen: 

Pigmentet titanhvitt ble utviklet av de norske kjemikerne Peder Farup og Gustav Jebsen i årene 1910 til 1918. Med innovatør og  nansmann Sam Eyde på laget, startet Titania AS gruvedrift på Sandbekk – der Velferden ligger – i 1916. Her ble mineralet ilmenitt utvinnet og fraktet med båt til Fredrikstad, hvor søsterfabrikken Titan Co forvandlet den mørke steinen til et hvitt pigment; titanhvitt. «Det hviteste hvite», skrev avisene.

En så hvit maling hadde verden aldri sett før, og titanhvitt ble markedsført i kampanjer preget av rosemaling, norske flagg, hvitmalte Sørlandshus, reinsdyr, snødekte fjelltopper, isbjørner, setesdalsbunad, hvite stakittgjerder og bjørkestammer i sollys. Reklamene utkom som avisannonser i europeiske aviser og gjennom ulike PR-stunts for et globalt marked.

Landet rundt ble offentlige bygninger malt med titanhvitt: kirker, jernbanestasjoner, kraftverk, storslåtte villaer og selveste Kongsgården på Bygdøy. Mange trehus på Sørlandet ble malt hvite for å teste malingens holdbarhet mot sol, vind og sjøsprøyt. Roald Amundsen fikk skipet «Maud» malt med titanhvitt før han seilte til Nordpolen i 1918 for å utforske det hvite, ukjente territoriet. Reklamekampanjene bidro til å etablere titanhvitt på verdensmarkedet.

I dag kan vi si at hvitpigmentet til Farup og Jebsen endret utseendet til den moderne verden.

Kampanje! er en utstilling i tre deler: 

Del 1: «Norge i rødt, hvitest og blått» består av markedsføringskampanjer for titanhvitt fra 1920- til 1950-tallet og et videoverk av Maiken Stene. 

Del 2: «Gullramme og gråstein» viser kunstneriske skildringer av det lokale landskapet i endring med blant annet Maiken Stene´s maleriske installasjon “Storgangen”. 

Del 3: «Fra fjellene, fremover?» viser hvordan forholdet mellom utvinning og landskap kan synliggjøres ved hjelp av ny teknologi.


HIDDEN STONE/ SKJULT STEIN

ved Velferden Sokndals Scene for Samtidskunst, 29.06.24 - 04.08.24

En kunstutstilling av Marte Johnslien, Julia K. Persson, Linda Flø, Silje Kjørholt, Iliana Maria Papadimitriou, Quin Scholten og Sara Bauer Gjestland Zamecznik. 

Kunstnerne utgjør forskningsgruppen TiO2: The Materiality of White ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

Som en del av Velferdens program AVGANG / DEPONI, ønsker vi velkommen til årets sommerutstilling HIDDEN STONE/ SKJULT STEIN. Utstillingen består av installasjoner med keramiske skulpturer, glasur-tester og historisk materiale fra Titania og Kronos Titans historie. 

Utstillingen har en meget lokal forankring – kunstnergruppen undersøker historien om hvitpigmentet titandioksid sitt industrielle opphav på Sandbekk, og hvordan denne verdenssensasjonen fra 1910 har påvirket vår verden av i dag. Hvitpigmentet titandioksid er et globalt fargefenomen. Fra Titania transporteres ilmenitt til søsterselskapet Kronos Titan i Fredrikstad hvor det videreforedles til titandioksid. Derfra sirkulerer fargestoffet tilsynelatende usynlig i et globalt nettverk av systemer. Det inngår i maling, plast, papir, blekk, kosmetikk, medisin, solkrem og millioner av produkter som vi benytter på daglig basis. Denne historien er utgangspunktet for utviklingsprosjektet TiO2: The Materiality of White.

I løpet av de siste to årene har kunstnergruppen besøkt Titanias gruver og deponier og samlet materiale fra den lokale historien. Slik geologer undersøkte områdene i Sokndal for over 150 år siden på jakt etter verdifulle mineraler, har gruppen vandret i landskapet, plukket steiner og sanket sand, leire og rustfarget jord. Disse funnene har blitt brakt tilbake til keramikklaboratoriet på KhiO hvor de har blitt bearbeidet i keramiske prosesser. I vestlig kultur representerer fargen hvit blant annet renhet, uskyld, makt og fremskritt. Gjennom å bearbeide hvitfargen i keramisk skulptur vil kunstnergruppen MoW undersøke denne symbolikken ved å trekke hvitfargen tilbake til sitt mineralske opphav og sitt geografiske utspring. Historien er bred og omfattende, og de syv kunstnerne har alle sitt unike blikk på den. I vestlig kultur representerer fargen hvit blant annet renhet, uskyld, makt og fremskritt. Gjennom å bearbeide hvitfargen i keramisk skulptur vil kunstnergruppen MoW undersøke symbolikken ved å trekke hvitfargen tilbake til sitt mineralske opphav og sitt geografiske utspring.

Gruppen undersøker Sokndals geologi, gruvehistorie og hvitpigmentet titandioksid gjennom feltarbeid og bearbeiding av materialer på keramikk-verkstedet. Kunstnerne har samlet stein og sand fra Titanias deponier og biter av ilmenitt fra Blåfjell. Disse har blitt knust til fin sand og blandet i keramiske glasurer.

Sammen forsøker kunstnergruppen å bringe titandioksid tilbake til sitt jordlige opphav for å se hva selve materialet titandioksid kan fortelle oss om sine forbindelser til landskapet og historien i Sokndal. 

Neste
Neste

Møt Markus Bråten